top of page

A magyar költészet napjáraA magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból Pilinszky Jánosra,

a XX. századi magyar irodalom különleges hangú, kimagasló egyéniségére emlékezünk, bemutatva két nagyszerű versét.

Kerek évfordulókat ülünk meg az idén Pilinszky János kapcsán: a költő épp száz éve született és negyven éve húnyt el.(Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.)


Könyörgés

Tág szemmel már csak engemet figyel, mint néma tó a néma csillagot, nem mer beszélni, szólni hozzám, mégis ha megölném is, hinné: jó vagyok.

Szegényt, csak egyszer tudnám még szeretni! az övé lenni, ha nem is egészen; megváltanám egy futó, tiszta csókkal, hisz egyek voltunk rég a drága mélyben. Csak egyszer engedd még magamhoz vonnom, éreznem újra félszeg, gyenge vállát, irgalmazz meg szegénynek és nekem, szivemben nincs már más, mint durva dárdák. Szerelmem, lásd meg ősz haját a szélben, kis békezászló, oltalmat keres, oldj fel maró, magányos bánatomból, ha senkiért, az anyámért szeress.


Őszi vázlat

A hallgatózó kert alól a fa az űrbe szimatol, a csend törékeny és üres, a rét határokat keres.

Riadtan elszorul szived, az út lapulva elsiet, a rózsatő is ideges mosollyal önmagába les:

távoli, kétes tájakon készülődik a fájdalom.


Mindazoknak, akik többet szeretnének megtudni Pilinszky János személyérél és költészetéröl, ajánljuk figyelmébe az alábbi beszélgetéseket:


 

Hírek


Európa a magasból: Magyarország


Lélegzetelállító videót készített Magyarországról a National Geographic!


Mátyás-templom - Forrás: National Geographic

Látta már felülről a Hortobágyot, a Balatont vagy Budapest nevezetességeit?

Most megismerheti Magyarország elbűvölő, eddig rejtve maradt arcát

a National Geographic videójából,

amely madártávlatból mutatja be az ország legszebb helyeit.

 

Lovász László kapta idén az Abel-díjat

MTI, 2021. március 17.

"A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben Lovász Lászlónak, az ELTE professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának, az MTA korábbi elnökének és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete munkatársának ítélte oda a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett elismerést."

 

Mandoki Soulmates - Hungarian Pictures

MUSIC IS THE GREATEST UNIFIER!

Az idei év egyik legnagyobb online zenei show-ja a Hungarian Pictures/Magyar Képek/ című online-koncert, melynek ősbemutatója március 26-án volt a világhálón. Mándoki László és zenésztársai a világ számos tájáról kapcsolódtak össze a közös zenélésre, hogy együtt emeljék fel a hangjukat az összetartozásért. A különleges produkciót a koronavírus miatti koncertstop hívta életre, amelyben huszonkét zenész játéka épít jelképes, az egész földkerekségen átívelő hidat a művészet által.

(A koncert regisztrációt követően ingyenesen megtekinthető lesz

online a TV2 Play-en április 17-én, szombaton 20.00 órakor.)

Furler Andrea


3 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen

Comments


bottom of page