top of page

TRIANON 100


Der Vertrag von Trianon, auch Friedensvertrag von Trianon oder Friedensdiktat von Trianon, war einer der Pariser Vorortverträge, die den Ersten Weltkrieg formal beendeten. Unterzeichnet am 4. Juni 1920, besiegelte er die 1918/19 erfolgten Sezessionen aus dem Königreich Ungarn – bis 1918 mit Österreich in Realunion verbunden – nach dem für die Doppelmonarchie verlorenen Krieg. Ungarn musste damit völkerrechtlich verbindlich zur Kenntnis nehmen, dass zwei Drittel des Territoriums des historischen Königreichs verschiedenen Nachbar- und Nachfolgestaaten zufielen. Die ungarische Delegation unterschrieb den Vertrag unter Widerspruch am 4. Juni 1920.

https://de.wikipedia.org/wiki/Vertrag_von_Trianon


Június 4-én egész nap emlékező és tisztelgő műsorokkal és tartalmakkal készül a közmédia. A nézők és hallgatók a világ minden pontjáról üzenhetnek a közmédián keresztül rokonaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek. Küldhetnek egymásnak verset, prózát vagy népdalt is az osszetartozunk@mtva.hu e-mail címre.  A műsorok arra szólítanak, hogy szétszórva bár, de összetartozva emlékezzünk együtt a 100 évvel ezelőtti eseményekre.

Azt gondolom, hogy minden magyar számára a századik évforduló megkívánja azt, hogy méltó módon emlékezzünk erre a történelmi eseményre” – mondta  Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója a Vasárnapi Újság című műsorban. Hozzátette, a közmédia ehhez szeretne hozzájárulni, egy olyan műsorfolyammal, amely mindenki számára megelégedéssel szolgál majd.  Hozzátette, ezért döntöttek úgy, hogy a közmédia minden egyes csatornáján szó lesz Trianon 100-ról, illetve arról az üzenetről, hogy képesek voltunk ezt a tragédiát is túlélni, képesek voltunk életben maradni, sőt mi több összetartunk és igazán erősek vagyunk, éppen ezért jövőnk is van.

Elmondta, a műsorfolyam összeállításánál az egyik fő szempontjuk az volt, hogy ne csak a gyászról szóljon a megemlékezés, hanem arról a fantasztikus erőről is, ami a magyar nemzetben él.

 

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából a Magyar Televízió Duna csatornája június 4-én 19.05 órakor sugározza Koltay Gábor legújabb, az alkalomra készített Hétköznapi Trianon című 75 perc hosszúságú filmjét. Az alkotásban két fiatal a trianoni békediktátum okai után kutat Versailles-ban és az erdélyi Bonchidán, bemutatva az 1920 utáni, máig ható tanulságokkal járó nemzetfejlődést és a velünk élő trianoni következményeket is. Ugyanezen a napon a Duna World csatorna 14.00 órai kezdettel ismétli meg a 2018-ban a Hősök terén, több száz fő közreműködő, köztük közismert énekesek, színészek részvételével nagy sikerrel bemutatott Trianon című rockoperát, Koltay Gergely zeneszerző alkotását. A lehetőségekhez képest kérünk benneteket, terjesszétek minél szélesebb körben a két műsor sugárzásának tényét.”

"A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében" című film premierje június 4-én 20.15 órától lesz a Duna Televízióban.


 


2010 óta június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja. Idén ez a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója is. A Hazám, hazám című dal és a hozzá készült videóklip arról szól, hogy bár 1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot Közép-Európában és a világban, mégis egyek vagyunk.


2114 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page