top of page

Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze

Magyar Filmklub online-beszélgetés 2021. április 23-án, 19:00 órától

A beszélgetésre az info@freiburgimagyarok.com címen be kell jelentkezni.

A bejelentkezésre küldjük ki a belépési adatokat.Törőcsik Mari (Pély, 1935. november 23. – Szombathely, 2021. április 16.)

„A Nemzeti Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja”

A művésznő emlékének tisztelegve, az április 23-i "Magyar Filmklub online-beszélgetést az ő személyének és művészetének szenteljük.


Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze, Törőcsik Mari eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat színházban és a filmvásznon egyaránt. Ezért a bőség zavarának következtében az alábbi összeállítás inkább a sokoldalú színésznőt próbálja bemutatni és nem koncentrál egy vagy két filmre, hanem megpróbál egy optimális képet adni, arról, ami Törőcsik Mari művészetét jelentette a múltban és jelenti ma is.

https://demokrata.hu/kultura/torocsik-marira-emlekeztek-a-nemzeti-szinhaznal-371774/

https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20210416-nekem-szep-es-gazdag-eletem-volt

https://szinhaz.hu/searchcd?searchterm=T%C3%B6r%C3%B6csik+Mari&searchmode=OR&submit=Keres%C3%A9s&page=1

https://telex.hu/kult/2021/04/16/torocsik-mari-nekrolog

https://index.hu/kultur/2021/04/16/torocsik_mari_nekrolog/

A következő linkben (HVG) a Filmio portál ajánlatára hivatkozó információ csak Magyarországra vonatkozik. Az említett filmeket tehát külföldről sajnos nem lehet megtekinteni.

https://hvg.hu/kultura/20210416_Torocsik_Mari_film_Edes_Anna_Teketoria_SzamarkohogesFábri Zoltán 1956-ban készítette a Körhinta című filmjét, amelyben a két meghatározó és azóta ikonikus főszerepet Törőcsik Mari és Soós Imre játszotta.

https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/korhinta-2

A filmet HD minőségben a képre kattintva lehet megtekinteni.


Micsoda útjaim - Törőcsik Mari énekelMaár Gyula Déryné, hol van?

magyar filmdráma, 93 perc, 1975

A magyar színházi világ 19. századi nagy változásai idején az öregedő Déryné válságba jut: folytassa-e színészi pályáját, vagy vonuljon vissza? Bár tehetsége teljében van, úgy érzi, az új, divatos áramlatok a pálya szélére sodorják. Ekkor - tizennyolc évi távollét után - érte jön Déry, hogy megmentse, hogy elvigye abba a békés kis családi fészekbe, amelyet az ő számára teremtett meg. Déryné vele megy, de hamarosan rádöbben, hogy nem a gondtalan, gondolattalan polgári élet az ő világa. Visszatér a színházba, a mindennapos harcok és sikerek világába.

https://www.dailymotion.com/video/x5daz5i 1. rész

https://www.dailymotion.com/video/x5dhel2 2. rész


Xantus János - Női kezekben 1981

https://videa.hu/videok/film-animacio/xantus-janos-noi-kezekben-1981-4Qu5xjw8U86freOc


ZIZI - rövidfilm - rendező Janisch Attila, 1983.

https://www.youtube.com/watch?v=8Pj44OGWtkQKadarkai Endre: Törőcsik Mari ArcképMaár Gyula - Teketória 1976

https://ok.ru/video/2566572804717

Törőcsik Mariról mostanság nagyon sok riport, újságcikk, video kering az interneten.

Ez a válogatás csak egy rövid összeállítás abból, ami a hálón megtalálható. A beszélgetéshez nem fontos minden linket (információt) megnézni vagy elolvasni, hiszen bizonyára sokan vagyunk olyanok, akik egyik vagy másik filmjét már látták illetve részesei voltak olyan színházi előadásoknak, amelyekben a művésznő játszott. A kiemelt videókon keresztül pedig megpróbáltam egy olyan keresztmetszetet adni a művésznő személyiségéről, amin keresztül mindenki egy egyéni képet alkothat művészetéről. A különböző anyagok (újságcikkek, nekrológok, videók, filmek) pedig bármikor megtekinthetők: a beszélgetés előtt és utána is.

Kívánok szép, szomorú emlékezést és várom a bejelentkezéseket.

Üdvözlettel: Farkas Ferenc


 

"Imádság élteti az egyházat és a világot Ám a hit világa nem lehet merev, mert növekszik, sokszor éppen válságokon keresztül. A hit lélegzése az ima, ezért annyiban növekedünk a hitben, amennyiben megtanulunk imádkozni."

Dicu Ramona

Megbízott Pasztoralreferens

MKPK Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat

68 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page