top of page

Magyar Filmklub Haumann Péterre emlékezünk

2022 június 24-én, 19:00 órakor a Quartierstreff 33 -ban

(Wannerstr. 33, 79106 Freiburg)

A program időtartama: 2 óra 15 perc.

1941 -2022

Nyolcvanegy éves korában, hosszú betegség után elhunyt Haumann Péter

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze, tudatta a család május 28-án.

"Péter, most egymás közt vagyunk. Nincs itt senki, nem hallja senki. Nekem elárulhatod… Biztos, hogy tényleg meghaltál? Nem csak eljátszottad? Mert te mindent el tudsz játszani. Embert, állatot, tárgyat, öreget, fiatalt, jóságost, gonoszt, hatalmasságot, számkivetettet, mámorost, tragikust, tigrist, oroszlánt, kisegeret, kukacot, Safraneket a Macskafogóban és Schultzot az Űrgammákban, probléma nélkül vasalódeszkát, toronyházat, kredencet, élve halottat, ahogy számtalanszor tetted, miért ne lennél képes halva is élőt? Amit csak a feladat kínált, amit csak akartál. Mindent, mindet. Te voltál a legmegrendítőbb III. Richárd, a leggroteszkebb figura az Indul a bakterházban, a legelbűvölőbb konferanszié Kovács Katival a Slágertévében, a legbölcsebb Szókratész, a leginkább magával ragadó macska a musicalben, ávós tisztként frenetikus epizodista az Eldorádóban, felejthetetlen Olga a Csehov-művet játszhatatlanná tevő Három nővér-paródiában." (Szegő András)


Farsang Törös Krisztina interjúja Haumann Péterrel 2021.05.19


A szöveg mögött rejlő logika

Haumann Péter a Színházban


Rideg Sándor regénye alapján Mihályfy Sándor filmje

Indul a bakterház

Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában.Szürkület

fekete-fehér magyar játékfilm, 1989, rendező, forgatókönyvíró: Fehér György

operatőr: Gurbán Miklós, Kende János, Peter Benya, főszereplők: Haumann Péter, Derzsi János, Pogány Judit, Lázár Kati, Lénárt István, Pauer Gyula, 105 perc, felújítás: HD digitálisan felújított

 

A Pinceszínházat az a megtiszteltetés érte, hogy február 18-án a Trezor pódiumbeszélgetés sorozatának részeként vendégül láthatták Haumann Pétert.

A legendás színművész ekkor állt utoljára színpadon. Beszélgetőpartnere Szarka János rendező volt.


 

Temetésére június 17-én, péntek délután a Farkasréti temetőben került sor. A szertartáson a család mellett, a barátok és pályatársak is részt vettek, hogy elbúcsúzhassanak a legendás művésztől. Többek között ott volt Bodrogi Gyula is, aki alig pár hete még kórházban feküdt, de tiszteletét tette Cserhalmi György, Nemcsák Károly, Szirtes Tamás, Rudolf Péter, Molnár Piroska és Tordy Géza is.


 
64 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page