top of page

Magyar Filmklub

2021 január 29. péntek - Beszélgetés a filmről (online). 19 órától

(Aki a beszélgetésen részt akar venni, írjon az info@freiburgimagyarok.com címre!)


Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre - Horváth Lili filmje

magyar romantikus dráma, 95 perc, 2020

A filmet, valamint Horváth Lili vizsgafilmjét a Napszúrást a következő linkeken lehet megnézni:

Napszúrás: https://ok.ru/video/2196991117928

Felkészülés ... : https://ok.ru/video/2197037124200


Horvát Lili 1982-ben született Budapesten. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban érettségizett 2001-ben, majd egy évig a párizsi Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III cinéma szakán tanult. 2002-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakára, Gothár Péter és Enyedi Ildikó osztályába.

Itt szerzett diplomát 2009-ben, majd 2010 és 2013 között a doktori iskola hallgatója volt. 2005-ben a Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf – Potsdam-Babelsberg filmfőiskolán tanult Erasmus-ösztöndíjjal. 2011-ben a berlini Nipkow Programm ösztöndíjasa volt.

Napszúrás című, német–magyar koprodukcióban készült diplomafilmje a szarajevói filmfesztiválon debütált, később számos hazai és nemzetközi díjat nyert.

Első nagyjátékfilmje, az ugyancsak magyar–német koprodukcióban készült Szerdai gyerek elnyerte az 50. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál East of the West kategóriájának fődíját, és a filmkritikusokból álló zsűri FEDEORA-díját, majd számos további díjjal jutalmazták világszerte.

2016-ban Horvát Lili Csernátony Dóra kreatív producerrel együtt megalakította

a Poste Restante filmgyártó vállalatot. A cég első produkciója, Horvát második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a 2020-as velencei filmfesztivál Giornate degli Autori versenyszekciójában mutatkozott be.

Operatőre a Mindenki című Oscar-díjas filmet is jegyző Maly Róbert. A film a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb új filmrendező kategóriában az Arany Hugo-díjat kapta. A film megkapta Varsóban a FIPRESCI-díjat.

A fődíjjal együtt három díjat nyert el a Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon és a fődíjat nyerte el a Philadelphiai Filmfesztiválon is,

A filmet hivatalosan nevezték az Oscar-díjra a nemzetközi filmek kategóriájában.

A forgatókönyvírás és a filmrendezés mellett Horvát Lili novellákat ír, ezek a Holmi, illetve a 2000 című folyóiratokban jelentek meg.

Színészként kisebb szerepekben feltűnt Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjében, valamint Enyedi Ildikó több munkájában is (Európából Európába; Terápia).

Horvát Lili 2020-tól használja így a vezetéknevét – korábbi munkáin Horváth-ként szerepelt.

 

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmben valóság és képzelet csúszik össze egy szerelmes nő fejében.

Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival.

Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. A film a Szerdai gyerek (2015) című többszörös díjnyertes alkotás után Horvát Lili második nagyjátékfilmje, mely szeptember 24-én érkezik a magyar mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet 354 millió forintos támogatásával. A 35 mm-es nyersanyagra forgatott film operatőre a rendező régi alkotótársa, Maly Róbert, aki a Szerdai gyerek mellett az Oscar-díjas Mindenkit is jegyzi. A film főszerepeiben Stork Natasát és Bodó Viktort láthatjuk.


Bemutató dátuma: 2020. szeptember 24. Forgalmazó: Mozinet


"Akinek volt szerencséje szeptemberben, a hazai bemutató idején a magyar mozikban látni Horvát Lili filmjét, azok számára semmi kétség nincs afelől, hogy az elmúlt évek egyik legjobb magyar filmjét látta. Noha a covid-helyzet erősen szűkítette a film bemutatási lehetőségét, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotás rendkívül rövid idő alatt lépte át a húszezres nézőszámot. Antalyában a film női főszereplője, Stork Natasa elnyerte a legjobb színésznő díját. A filmet a filmkritikusok nemzetközi szövetsége zsűrije a FIPRESCI-díjjal tüntette ki Varsóban. A film Arany Hugó fődíjat nyert az Egyesült Államok legnagyobb múltú fesztiválján Chicagóban és nagy sikerrel szerepelt a Velencei Filmfesztivál Giornate degli Autori szekciójában, de a fesztivál meghívások és díjak sora napról napra bővül. Nem csoda tehát, hogy a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai 2021-ben Horvát Liliék filmjét nevezi a "legjobb idegen nyelvű film" kategóriában a 93. Oscar-díjra. Miközben az alkotás rétegzetten és árnyaltan képes bemutatni lélektani folyamatokat, amelyek egy szerelmi kapcsolatot kísérnek, érzékenyen eszközökkel szól a városról és az egészségügyet érintő hierarchikus viszonyokról is."

(Martinkó József)


 

Ha lesz érdeklődés, akkor februárban a létszámtól, illetve az aktuális covid19 intézkedésektől függően - online vagy nem online - bemutatjuk a Vígszínház

"William Shakespeare - Hamlet" előadását.

Mindenkinek koronavírus-mentes szép napokat kívánunk!

77 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page