top of page

Magyar Filmklub

2020. okóber 16. 19 órakor Quartierstreff 33, Wannerstr. 33, Freiburg

Children Of Glory – Szabadság szerelem

Goda Krisztina filmje - magyar filmdráma, 114 perc, 2006


1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is. Idestova egy évtizede foglalkoztatta a gondolat Hollywoodban befutott hazánkfiát, hogy filmet forgasson 1956-ról, így tisztelegve a magyar forradalom emléke előtt. Sokáig nem talált olyan történetet, amely igazán megragadta volna, és izgalmas, átélhető formában mutatná be az akkori eseményeket. "Véletlen egybeesés, hogy pont 1956. december 6-án indultam el Magyarországról, azon a napon, amelyiken a magyar vízilabda-válogatott véres elődöntőt vívott a szovjet csapattal Melbourne-ben - mondja a világhírű producer Andrew G. Vajna." Végül ez adta az ötletet a filmhez: a két párhuzamos történelmi esemény, ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

Bemutató dátuma: 2006. október 23. Forgalmazó: InterCom

„Zu Beginn des Films Children of Glory, dem größten Kassenerfolg der ungarischen Filmgeschichte, der im Rahmen des Berlinale-Specials der deutschen Öffentlichkeit präsentiert wurde, setzt Regisseurin Krisztina Goda Sport und Politik in ein paradoxes Verhältnis: Die ungarische Wasserball-Nationalmannschaft trifft kurz vor den Ereignissen von 1956 auf den vermeintlich Verbündeten, die Sowjetunion. Dem stillen Kodex, kameradschaftliche Treue legitimiere Unsportlichkeit, will sich der Ungar Karcsi Szabó (Iván Fenyö) nicht beugen und setzt sich mit ebenso ruppigen Mitteln gegen die kommunistischen Brüder zur Wehr.“

https://kritikustomeg.org/film/15629/szabadsag-szerelem-children-of-glory-2006/velemenyek/

https://de.wikipedia.org/wiki/Children_of_Glory

„Lotto5ös 2018 okt. 23. - 22:06:09

Kár, hogy a vízilabdázók nevei csak kitalációk. Hivatalosan: Rajki Béla edző Keret: Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István, Zádor Ervin.“


"kira2004 2009 nov. 02. - 10:44:21 10/10

Azok számára, akik nem ilyen zsigeri okoknál fogva utálják 1956-ot, de valamiért nem tetszett ez a film, ajánlanám Vajnának volt egy ennél távolságtartóbb alkotását:

A szabadság vihara a címe. Ez már kimondottan egy dokumentumfilm, és szintén az a célja, mint ennek a filmnek: elmondani 1956 történetét, és nagyon érdekesen párhuzamba hozni a híres vízilabda-mérkõzéssel a melbournei olimpián."
35 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page