top of page

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!

Minden kedves tagunknak, egyesületünk barátainak

örömteli, kellemes húsvéti ünnepet kívánunk, jó egészségben!

Kosztolányi Dezső: Húsvét


Már kék selyembe pompázik az égbolt, tócsákba fürdenek alant a fák, a földön itt-ott van csak még fehér folt, a légen édes szellő szárnyal át.

Pöttön fiúcskák nagyhasú üvegbe viszik a zavaros szagos vizet, a lány piros tojást tesz el merengve, a boltokat emberraj tölti meg.

S míg zúg a kedv s a víg kacaj kitör, megrészegül az illaton a föld, s tavasz-ruhát kéjes mámorban ölt –

kelet felől egy sírnak mélyiből, elrúgva a követ, fényes sebekkel száll, száll magasba, föl az isten-ember.

 

Kedves Egyesületi Tagok!

Kedves Barátaink!


Immár épp egy éve annak, hogy a ránk törő pandémia életünket megbénította s megszokott mindennapjainkat gyökeresen felforgatta.

Mindannyian elmondhatjuk: nagyon nehéz időket tudunk magunk mögött!

Nehéz volt az elmúlt 12 hónap nemcsak azért, mert azelőtt elképzelhetetlennek, sőt, abszurdnak vélt gondokkal-bajokkal kellett hirtelen megküzdenünk, de főképp azért is, mert mindaz, amit addig biztosnak és biztonságosnak, előreláthatónak és megtervezhetőnek hittünk, szinte egyik pillanatról a másikra megkérdőjeleződött avagy végképp semmibe veszett...

Egyesületi életünk az egyre hosszabb "lock down"-ok, a találkozásra és gyülekezésre vonatkozó, már-már átláthatalan intézkedések sorozata s nem utolsó sorban a fertőzéstöl való szubjektív, jogos félelem következtében szinte lehetetlenné vált.

A nyár folyamán még reméltük, hogy a járvány őszre megjósolt, 2. hulláma már erre felkészülve éri országunkat, s legalább kisebb körben, a megfelelő higiéniai előírások betartásával sikerül majd rendezvényeket tartanunk. Ennek jegyében foglaltuk le minden hónapra egyesületi összejövetelekre és Filmklubra a "Quartier 33" épületét. Sajnos, mindebből csak a szeptemberi előadás valósulhatott meg, a Filmklub pedig hamarosan "online"-móduszra váltott.

Októberben nemzeti ünnepünk alkalmából meghívtuk Prof. Szakály Sándort, hazánk egyik legismertebb történészét, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatóját, aki mintegy 7 év után szivesen látogatott volna ismét Freiburgba, de utazását a magyar határzár és az életbe lépett karantén-előírások lehetetlenné tették. Szintén okt. 23-hoz kapcsolódva szerettük volna végre-valahára rendeltetésének átadni azt az emléktáblát, amelyet egyesületünk fennállásának 35. évfordulója alkalmából készíttettünk, s amelynek avató ünnepsége már többször meghiúsult; így 2020 tavaszán is, amikor a táblaavatást Freiburg megalapításának 900. évfordulójához kapcsolva, városunk ünnepi rendezvénysorozatába iktatva szerettük volna megvalósítani.

A november elejére ismét betervezett közgyülést, amelyre hónapokkal előtte termet béreltünk, az időközben kiadott tiltó rendeletek miatt összehívni már nem lehetett.

A Freiburgi Magyar Iskola a hosszú tavaszi kényszerszünet után ugyan még júniusban néhány hétre kinyithatta kapuit, de szeptembertől az Alpadia Nyelviskola igazgatója működését a fokozott fertőzésveszély miatt nem engedélyezte. Nagyon örültünk, hogy szorult helyzetünkben legalább az iskola két felső csoportja a további oktatásra lehetőséget kapott egyik tagunk nyelviskolájában.

Az elmúlt évben nagyon sok rendezvényünk hiúsult meg s hihetetlenül sok szervezőmunka veszett kárba.

Ez úton szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik e nehéz időkben egyesületünk életének szunnyadó lángját oly sokfele módon életben tartották s élesztgették!

Köszönet minden egyes programszervezőnek, a pedagógusoknak, az előadóknak, a Filmklub vezetőjének, a web-oldal szerkesztőjének; köszönet mindazoknak, akik a láthatatlan, de az egyesület életének fenntartásához elengedhetetlen háttérmunkát végezték!

Köszönet tagjainknak, akik az elmúlt eseménytelen, szürke évben nem fordítottak nekünk hátat, kitartottak közösségünk mellett, tanúságot téve arról, hogy magyarságunk, gyökereink és összetartozásunk számukra fontos!

Pillanatnyilag a vírusfertőzés újabb, a szakemberek szerint minden eddiginél veszélyesebb, 3. hulláma előtt állunk. További megterhelő hetek-hónapok következnek, amelyek elviselése egy év után egyre nehezebbé válik...

Csak reménykedhetünk, hogy az oltások dinamikus előrehaladása, a széleskörű tesztelés és a beköszöntő meleg idő némiképp normalizálja életünket és legkésőbb a nyár folyamán már sort keríthetünk legalább szabadtéri programok szervezésére!


Kívánok mindenkinek az előttünk álló még válságos idők leküzdésére elég erőt, türelmet és kitartást, Húsvét ünnepének tükrében lelket tápláló optimizmust, reményt és bizodalmat!

Kivánok mindenkinek jó egészséget!


Egyesületi, baráti üdvözlettel:


Furler Andrea


64 Ansichten

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page